JoepWanders_foto_gitaar

Over Joep Wanders

Joep Wanders, geboren in 1956 in Amsterdam, groeide op in een muzikale familie. Al tijdens de middelbare school ontstond de wens om naar het conservatorium te gaan. 

Joep studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium bij Wim Pfister en behaalde in 1981 zijn einddiploma. Hij volgde diverse masterclasses o.a. bij Hubert Kappel en Roberto Aussel. 

Tijdens zijn opleiding aan het conservatorium ontstond een klassiek gitaarduo met Gerrit de Boer, tevens co-auteur van een aantal uitgaven. Dit resulteerde in talloze optredens, radio- en TV-opnamen, o.a. “Jonge mensen op het concertpodium” deze opname kunt u hieronder bekijken. 

Al in een vroeg stadium van zijn muziekcarrière, kreeg Joep Wanders interesse voor de educatieve kant van de muziek. Door de vele ervaring van het lesgeven aan leerlingen van verschillende niveaus op muziekscholen, raakt Joep Wanders geïnteresseerd in het ontwikkelen van educatief lesmateriaal en speelmateriaal voor gitaar. 

Doordat Joep Wanders altijd naast zijn werk als auteur les is blijven geven aan leerlingen gitaar, is zijn werk toespitst op de wensen van leerlingen en docenten. Wie een boek van Joep Wanders in zijn handen heeft, weet dat hij een boek heeft met prachtige stukken, aansluitend op de huidige muziektijd en vooral praktisch implementeerbaar. 

Naast educatief materiaal voor de gitaar, heeft Joep Wanders ook uitgaven ontwikkeld voor dwarsfluit, mede geïnspireerd door zijn vrouw Pollyann, dwarsfluitdocente. Sindsdien heeft hij zich ook toegelegd op het schrijven van educatieve muziek voor andere instrumenten zoals piano, saxofoon en klarinet. 

Dit alles is wat zijn boeken al tientallen jaren tot een groot succes maakt zowel nationaal als internationaal. De uitgaven van Joep Wanders worden in vele landen gebruikt. Niet alleen in Europa heeft hij naamsbekendheid opgebouwd, maar ook in Amerika en Azië wordt zijn muziek gespeeld. Diverse van zijn werken zijn verplichte examenstukken.